Projects - Scheduled Monuments


 Before works

Before works

 After works

After works

 Before works

Before works

 After workls

After workls

Goldsmiths’ Hall, London

Client: The Goldsmiths’ Company

Building Period: built in 1834

Listing Status: Scheduled Monument, Grade I Listed

The Goldsmiths’ Company was established in 1327 and has existed on the same site in London ever since. It currently occupies its third building on the site designed by Philip Hardwick and built in 1834. It is a Scheduled Monument.

The Livery Hall is the largest room in the building and is a focus for events and dinners. As Consultant Architect to the Goldsmiths’ we were asked to review the condition and decorative scheme of the Livery Hall. As part of this project a new heating system was introduced as well as new lighting and sound systems.

Initial activities involved archive research and detailed paint analysis. The ability to link together archive records, historic images and paint analysis was key to developing an understanding of the original vision for the Livery Hall, its subsequent alterations and hence our proposals for a new decorative scheme.

 

Display Cases, Goldsmiths’ Hall, London

Client: The Goldsmiths’ Company

Building Period: built in 1834

Listing Status: Scheduled Monument, Grade I Listed

 

The design for the current Goldsmiths’ Hall by Philip Hardwick  include screens to the tripartite opening between the Entrance Hall and Staircase Hall. The interior of the Entrance Hall was changed by the installation of oak paneling as part of significant works undertaken following bomb damage. Further amendments where made around 1974 when new heating was installed.

New display cases in the Entrance Hall have been designed to fit within the existing openings and replace the existing cases from 1974. The glazing complies with current standards for security. The configuration of the glazing provides frameless doors with the perimeter back painted to conceal the structural elements behind. Overall, this creates a cleaner appearance to the display cases within the historic openings.

The works include: Removal of the existing cases and surround; Installation of the new exhibition cases, including climatic control and lighting; Reinstatement of the panels below the cases; Joinery repairs to house the new cases in the existing surrounds

 

BACK